Loppuviikosta ylimatruusimme tuli viettämään vapaitaan. Nyt, kun palvelusta on enää reilu kuukausi jäljellä, lomaa on aika paljon. Aten mielestä kasarmilla ei ole enää riittävästi järjestettyä toimintaa. Olemme myös saaneet kuulla, kuinka sotaharjoitusten lomassa ehti poimia mustikoita suuhun. Tälle asialle Eero-pappa olisi nauranut makeasti. Kyllä tästä tulee tunne, että 9kk:n palveluasaika on keinotekoista loppuvaiheessa.
Vapaa-aikana kasarmilla Atte on käynyt tiiviisti punttisalilla. Tämä voi vaikuttaa kuntoilu-innostukselta, mutta taustalla on paremminkin kilpailunhalu tai jopa veljeskateus. Kumpikin perheen pojista on päättänyt tulla lihaksikkaammaksi kuin veljensä. Testosteronihuuruissaan he sitten pullistelevat, kummalla on suurempi hauis tai rinnanympärys. Aika sonneja tietysti molemmat!
Viikonlopuna emäntäni lähti tapaamaan ruotsalaista ystäväänsä ja hänen perhettään Kesäkaupungin liepeillä olevaan maalaiskuntaan. Tällä mökkireissulla tuli käsiteltyä kuolema, hyvinvointi, lasten asiat ja parisuhde. Vierailun lopuksi painettiin vain kuviteltua paussi-nappulaa, joka vapautetaan seuraavan kerran vasta seuraavana kesänä. Sellaista voi olla todellinen ystävyys.
Palattuaan maalaiskunnasta Kesäkaupunkiin emäntäni ja Riitta-mummi osallistuivat Linnoituksen historiaa käsittelevään kävelykierrokseen. Sen oppaana toimi maalaismuijaksi pukeutunut nainen, joka saattoi olla ammatiltaan näyttelijä, niin eläväistä hänen puheensa oli. Hän kertoi vuorotellen Ruotsin vallan ja Venäjän vallan ajasta Linnoituksessa.
Kun Ruotsi-Suomen kuningatar Kristiina perusti Kesäkaupungin v.1649, oli Tuhkolma valtakunnan pääkaupunkina. Ajan tavan mukaan kaupungille piti suunnitella vaakuna kuvaamaan aluetta. Oppaan mukaan päättäjät Tukholmassa pitivät aluetta niin kaukaisena, että oli otettava kartta esiin saadakseen tietää, millaisesta taka-hikiästä oli kysymys. He ajattelivat niin syrjäisellä seudulla asuvan varmasti aivan willimiehiä eikä mitään modernia porukkaa, kuten Tukholmassa. Niinpä Kesäkaupungin vaakunaan laitettiin puolialaston nuijaa pitelevä willimies. Ruotsinkielisessä nimessään Kesäkaupungilla on edelleen tuo sama willimiehen rannan maine.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.